Meet the chef

Brasserie MONK zou niet hetzelfde zijn zonder de passie van Chef Gennaro Mijnals. Tijdens dit interview nemen wij jullie mee door zijn visie en passie voor koken! 

Waar komt jouw liefde voor koken vandaan? 

Mijn moeder is van Nederlandse afkomst en mijn vader van Surinaamse.

In de Surinaamse cultuur is eten erg belangrijk. Mijn oma stond altijd uren, soms zelfs dagenlang, in de keuken om de meest uitgebreide gerechten te koken om vervolgens te verkopen.

Ik mocht haar altijd helpen en de gerechten proeven. Ik raakte gefascineerd door de bijzondere smaakcombinaties die wij in Nederlandse keuken niet gebruiken.

Mijn Nederlandse kant van de familie is enorm culinair, ze houden van goede wijnen en van fine dining. Ook heb ik in mijn familie wat mensen in de horeca, zo is één oom kok en heeft een andere oom zijn eigen restaurant.

Ik ben dus opgegroeid met een groot palet aan inspiratie voor de keuken waardoor mijn passie voor koken is ontstaan en continue gevoed werd.

Wanneer heb jij besloten van deze passie jouw werk te maken?

Op het moment dat ik zoekende was naar een baan kreeg ik een belletje van een chef van een restaurant waar vrienden van mij werkte. Ik kreeg een baan aangeboden en pakte dit met beide handen aan, ik kon hier immers bezig zijn met mijn passie.

Ik begon bij de basis, van saus maken, tot groenten snijden en noem zo maar op.

Ik leerde steeds meer de kleine kneepjes van het vak kennen. Ook de sfeer in de keuken is voor mij weggelegd, het is vaak een afwisseling van gezelligheid en drukte. Ik kwam erachter dat ik in de keuken volledig mijzelf zijn. 

Blijkbaar zit koken dus echt in mijn vingers,  want ik werd al snel opgemerkt. Mijn chef stimuleerde mij om een opleiding zelfstandig kok te gaan doen, welke ik heb succesvol heb afgerond. Daarna werd ik op snel tempo steeds verder uitgedaagd. Ik wilde steeds meer leren en in het koken mijn eigen stijl creëren.  Dat is namelijk ook het mooie aan dit vak, je kan alle kanten op, tegelijkertijd je kennis verbreden en je creativiteit kwijt. 

Hoe ben je bij The Anthony terechtgekomen?

Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en een vriend van mij heeft mij in contact gebracht met de toenmalige chef van Brasserie MONK. Ik heb toen een dag meegelopen en ben daarna niet meer weggegaan. Na een korte inwerkperiode kwam er een plottwist; De toenmalige chef besloot een nieuwe uitdaging aan te gaan en kondigde zijn vertrek aan en IK mocht de functie direct bekleden!

Wouter, General Manager The Anthony, zag de potentie in mij en wilde investeren in mijn ontwikkeling als chef.

Hoe zou jij jouw keuken omschrijven? 

De basis van mijn keuken zijn de Franse technieken in een nieuw jasje gestoken. Een unieke twist door kruiden en specerijen van andere invloeden. Hier komen mijn roots weer in terug, waarin ik uiteraard de levenslessen van mijn Oma en de culinaire achtergrond van de rest van mijn familie dagelijks in gebruik.

Waar wil jij met Brasserie MONK naartoe? 

Iedereen die van lekker eten houdt, wil genieten in mooie sferen en een fijne ervaring wil kan bij ons terecht, zowel in zakelijk gezelschap als privé.

Ik wil van Brasserie MONK dé hotspot van Utrecht maken. We hebben een bijzonder pand waarbij historie, romantiek en gezelligheid samen komen in een informele sfeer.

Gasten voelen soms een drempel omdat we in een hotel gevestigd zijn, maar zodra ze binnenstappen zijn ze positief verrast. Ik zie het als een mooie uitdaging om die drempel te doorbreken.

Wat is jouw lievelingsgerecht van de huidige dinerkaart? 

Ik heb er meerdere, op dit moment zijn de Ribeye en de Roodbaars mijn twee favorieten. De Ribeye weerspiegeld wat ik leuk vind om te doen en waar mijn keuken goed in is: bereid op Franse wijze en speels afgemaakt door een Aziatische twist. De Roodbaars is voor mij de perfecte smaakexplosie, die tot in de detail klopt.

Maar ik zou gasten aanraden het verrassingsmenu te nemen. De keuken creëert elke twee weken een prachtig menu waarin iedereen de kans krijgt zijn of haar creativiteit te uitten door een gang te bedenken. Als gast wordt je dus letterlijk verrast!

Zoet of hartig? 

Eerst hartig, dan zoet! Een perfecte maaltijd moet afgesloten worden met iets zoets. 

Voor welk eten mogen wij jou ’s nachts wakker maken? 

Zonder twijfel de nasi van mijn oma. Deze verveelt nooit en kan ik altijd blijven eten.